Kopaiba/Kopaiva (Copaiba)

Kopaiba [Copaifera officinalis] je eterično ulje koje se dobiva iz drveta kišnih šuma Južne Amerike – kopaifera (port. ili španj. copaiba < karipsko copau: supstancija što ju drvo daje i iba: drvo, stablo + -fer). To je  moćno drvo visine oko 30-ak metara koje u sebi skriva pravo blago – oleorezin, tj smolu. Za dobivanje te prozirne do svijetlosmeđe tekućine, buši se rupa u kori drveta i iz nje, doslovno, curi tekućina. Jedno drvo proizvede oko 40 l tekućine godišnje i pri tome se drvo ne oštećuje. Ulje u sebi čuva nevjerojatne kemijske strukture. Jedna od njih je beta kariofilen (BCP), sastojak koji definitivno vrijedi bolje istražiti. Naime, BCP funkcionira na isti način kao i CBD, jer i jedan i drugi djeluju na kanabinoidne receptore u našem organizmu (CB1 i CB2) dajući potporu imunološkom sustavu, emocijama i sl.

Inače je toplog, zemljanog i pomalo slatkastog mirisa. Kada bih je opisivala bojama, rekla bih smeđa, jer mi daje baš taj osjećaj mira, sigurnosti i uzemljenosti. Odlična je potpora ostalim uljima, jer pojačava njihovo djelovanje. Od ulja iz PSK , odlično se slaže s lavandom, limunom i tamjanom.

U prošlosti su ga južnoamerički kuranderosi, tj. šamani koristili kao pomoć raznoraznim stanjima, poput smirivanja kože nakon ugriza insekata.

U Europi se prvi put spominje 1625.  kao „jezuitski balzam“ jer su ga jezuiti donijeli sa svojih pohoda u J. Americi.

Samo drvo je čvrsto i otporno, pa se često koristi u gradnji, dok su bijeli metlasti cvjetići iznimno privlačni pčelama.

Osim što lijepo miriši, eterično ulje kopaibe nam pomaže da smanjimo napetost, kako u tijelu, tako i u duši. Uz nju lakše otpuštamo rane iz prošlosti i na taj način onemogućavamo upadanje u začaran krug negativnih emocija. Uravnotežuje osjećaje, ali i daje podršku dišnom i probavnom sustavu. Djeluje povoljno na kardiovaskularni sustav, a za kožu je „dušu dala“. Naime, osim što regenerira kožu, djeluje i na smanjivanje bora, pa je najčešće koristim u serumu za kožu ( po istom receptu radim i roler za podočnjake, jer osim što njeguje, kopaiba pomaže ukloniti i mrlje s kože) u kojem u 10 ml bočici kombiniram.

5 kapi EU tamjana

5 kapi EU lavande

5 kapi EU kopaibe

+ bazno ulje (jojobino ili V-6 Young Livinga, ili ovisno o vrsti kože koju imate).

VAŽNO: broj kapi ovisi o dobi osobe

Taj roler često nanosim i na zapešća ili prsa kako bi smirila emocije straha.

Kopaibu možemo koristiti od malih nogu, kao olakšanje kod nicanja prvih zubića, a kasnije i kao olakšanje u tzv “growing pains”. Naravno, prije primjene, potrebno je ulje pravilno razrijediti u baznom ulju.

Osobno ga koristim još i roleru s lavandom kada me ugrize komarac ili neka druga beštija, a u difuzor ga stavljam prilikom meditacije, yoge, ili u večernjim satima kako bi smirila duh i tijelo.

KONTAKT

mail: tenushm@gmail.com

IG: @tenushm

FB stranica: Wildflower life

Leave a Reply