Kreativni orasi

Orahovac iliti liker od zelenih oraha (u Italiji poznat pod nazivom nocino) omiljeni mi je liker koji me katapultira u djetinjstvo i na šećerne staklenke koje se sunčaju na bakinom balkonu. Čašica dnevno liječi želudac, a vele i jetru. Također blagotvorno djeluje na štitnjaču zbog joda iz mladih oraha, ali se koristi i u borbi protiv anemije. Meni je najdraže gucnut prije ručka kao aperitiv ili nakon nekog jačeg jela, ali volim ga stavit i u sladoled. Orahovac se pravi od oraha koji se beru kada su još mladi, zeleni i u kukuljici, taman negdje oko Antunova, 13. lipnja.

Liker je podložan kreativnim pothvatima i podnosi svakojake dodatke. Tako sam do sada isprobavala svašta, ali kombinacija koju ću ovdje s vama podijeliti mi je  pobjednička.


Ali prvo da malo odšetamo u mitologiju i vjerovanja, jer orahe ne prati neka svjetla reputacija. Naime, kroz povijest se vjerovalo da je orah demonsko stablo. Ljudi su mislili kako je svojim velikim i dubokim korijenjem (može biti 3-4 puta veće od promjera krošnje) povezan s paklom, a da ga vještice naročito vole i da se pod njegovim granama ritualno sastaju. Također su vjerovali da se ne smije zaspati pod orahovom krošnjom, jer će se čovjek probuditi bolestan ili se čak neće probuditi. To je vjerovanje sigurno proizašlo iz činjenice da pod orahom ništa ne uspijeva. Sjećam se, mi smo pol vrta ostavljali neobrađenog jer nam bilo žao sjeći divni orah.  Do toga dolazi što zbog hlada, što zbog juglona koji se nalazi u svim dijelovima drveta, a ne pogoduje osjetljivijim biljkama koje se zbog toga suše i zaostaju u razvoju. Još jedno vjerovanje je da se orah ne smije saditi blizu kuće, jer donosi razor u obitelji. Naravno, to je kao i svako pučko vjerovanje – djelomično točno, jer orah zbog svog korijenja može potkopat temelje. Ali zato ga je dobro saditi na klizištima, jer stabilizira zemlju.

Kako je i drvo oraha obavijeno misterijom, tako je i povijest pravljenja orahovca magična. Prema zapisima zeleni orasi se beru u noći 24. lipnja, a beru ih bosonoge djevice. Razlog za datum 24. postoji, a to je da tad orasi u sebi imaju najviše eteričnih ulja i ljekovitih svojstava. Zatim se ostavljaju na rosi tu noć i sutra se od njih pravi orahovac u koji ne smije ići parni broj oraha. Orahovac stoji do uoči Svih svetih.

A sada i napokon recept:

Orahovac sa štihom

15 zelenih oraha, prepolovljenih na pola ili ako su manji, zasječeni/probodeni viljuškom

500 g šećera (može i meda)

1 l rakije lozovače (može i obične rakije)

Po želji:
1-2 kore cimeta*

par (desetak) zrna kave*

kriške jednog limuna*

U teglu sa širokim grlom (ja koristim one koje recikliram od zimnice) od oko 3 litre, ubacimo oprane i prepolovljene zdrave zelene orahe. Orasi moraju biti sočni, dakle, ne smiju imati razvijenu unutarnju koru. Nakon toga dodamo šećer i ubacimo ostale dodatke, u ovom slučaju cimet, limun i zrna kave, te zalijemo s lozovačom. Teglu zatvorimo i stavimo na sunce, ali ne izravno. Potrebno je oko mjesec dana stajanja i tu i tamo treskanja boce kako bi se smućkalo i ponovno sve proželo. Nakon mjesec dana procijedimo, pretočimo u boce i spremimo u špajzu!

U nekim maminim i bakinim zapisima nalazim i na podatak da se drži 40 dana, ali najbolje je poslušati onu: dok se šećer skroz ne rastopi.

Varijacije na temu

Možete nešto od gore navedenih sastojaka izbaciti, ili ubaciti neke druge, kao šnite naranče ili limuna, klinčić, vanilin šećera, ili mahunu vanilije. Tko voli slađe, može dodati još šećera ili meda. Također se u orahovac umjesto limuna/naranče može ubacit i koja kap eteričnog ulja iz linije za oralnu konzumaciju.

Osim toga, dobro je znati da je od oraha iskoristivo gotovo sve, možete praviti macerat, ulje, marmeladu, stolariju, lišće je odličan repelent za određene kukce itd. Pa evo još nekih recepata:

Sirup od zelenih oraha

Za verziju bez alkohola, možemo na isti način izrezati 10 zelenih oraha, staviti ih u staklenku i preliti s 250 g meda. Ostavimo na svjetlom mjestu 30-40 dana. Mješavinu povremeno protresemo. Orahe izvadimo iz sirupa. Dovoljno je da svako jutro natašte konzumiramo jednu žličicu pripravka kojeg je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu. U sirup isto možemo nakon pripravljanja ubaciti par kapi eteričnih ulja za oralnu konzumaciju, kao limun ili naranča.

Macerat od oraha i mrkve

5 zelenih oraha

2-3 mrkve

maslinovo ulje da popuni teglicu

Zelene orahe operemo i raščetvorimo, te na kratko stavimo na ubrus da se osuše. Mrkve naribamo i isto malo posušimo. Staklenku napunimo orasima pa mrkvom do pola, te do vrha dolijemo ulje i držimo na suncu 45 dana. Povremeno protresemo. Procijedimo. Macerat se može koristiti za njegu kože,  samo tamnjenje i kao potpora sunčanju.

Samo pazite, macerat nema visoki faktor. Također, možemo u macerat po potrebi dodati i drugih ulja koji pogoduju tamnjenju i održavanju elastičnosti kože kao : tamanu ulje, ulje do lješnjaka, vitamina E,  mica zlatnog praha, eteričnih ulja sjemenki mrkve i smilja. 

VAŽNO:
Svakako prije rezanja zelenih oraha, uzmite rukavice, jer mladi orasi ostavljaju tragove po rukama. 

Leave a Reply