• Home
  • /
  • Igre
  • /
  • Bolje more u boci, nego boca u moru

Bolje more u boci, nego boca u moru

Tzv. “Calming bottles” iliti “umirujuće bočice” ili senzorne bočice odlična su igračka za bebe, toddlere, a i one starije. Jednostavne za izraditi, ne iziskuju puno novca, a i poprilično su orijentirane na „zero waste“.  Također je podložna kreativnim promjenama, pa si svatko može prilagoditi svom ukusu.

Za izradu boce potreban je sljedeći materijal:

1 mala bočica od vode ili soka, oprana

biljno ulje

voda

prehrambena boja

balon neke intenzivne boje koja kontrastna od izabrane prehrambene boje

ljepilo

gumica od balona

komadić tkanine

(razno)

Prvo bocu do 1/3 napuniti vodom. Zatim dodati nekoliko kapi prehrambene boje. Ja sam koristila plavu, jer sam htjela neku zaista odmarajuću bočicu.

Protresti bočicu (zatvorenu) da se boja rasprši. Zatim napuniti ostatak bočice uljem. Po želji dodati još nešto unutra. Bila sam nepripremljena, pa sam odlučila od zlatnog balona koji je ostao do neke proslave napraviti «ribice». Izrezala sam ih iz balona i ubacila u bočicu (ostaviti gumicu od balona). Naravno, možete staviti dugmiće, šljokice, perlice, gumice za kućanstvo, zvjezdice, što god!

Zatim poklopac premažite ljepilom iz pištolja za lijepljenje. 

S time da treba biti pažljiv i kasnije ukloniti višak ljepila koji je eventualno iscurio ispod poklopca.

Baš zbog toga, ja sam na vrh bočice stavila komadić tkanine koji sam fiksirala gumicom od onog prethodno izrezanog balona.

I to je to, spremni ste za uporabu.

Meni je ovo odlična igračka, jer dijete nema izravan dodir s prehrambenim bojama, a opet uživa u njima. 

Bočica, kako im samo ime kaže, odlično umiruje, a u isto vrijeme, kao senzorno motorna igračke pomaže pri razvijaju finih motoričkih vještina i manipuliranja malim predmetima. Dijete uči o uzročno-posljedičnim vezama, a bome i malo o fizici i kemiji. Jača se pažnja i koncentracija.

Naravno, oprez je uvijek potreban, i nikad ostavit dijete bed nadzora

Leave a Reply