• Home
 • /
 • Divani
 • /
 • Rujanska ravnodnevnica – borba tame i svjetla

Rujanska ravnodnevnica – borba tame i svjetla

Danas je jesenski ekvinocij iliti ravnodnevnica. To je druga ravnodnevnica u godini, odnosno dan kada svjetlo i tama jednako traju. Tada Sunce prividno prelazi nebeski ekvator dolazeći sa sjevera, a događa se različito svake godine, od 22.-24 dana mjeseca rujna.  No osim tih „školskih“ podataka, moramo se upoznati s onim važnijima, onima koje se ne uče u školi već koje se uče osjećajima i isukustvom.

Za mene, a mislim i mnoge druge, jesen predstavlja živost boja kroz umiranje, zrelost, plodove, nove odluke. A sve je to proizašlo iz jednostavne činjenice da smo dio prirode i da se događaji u prirodi preslikavaju i na nas. I obrnuto. Kako je savjetovao Tesla:

„Ako ne znate kako, pronađite pojave u prirodi, ona će vam dati jasne odgovore.“

Jesen je doba kada tama preuzima. Kada dolazi do smirivanja yang energije i buđenje yin energije. Trenutak kada odvagujemo, kada skupljamo plodove sjemena kojega smo isplanirali početkom godine, a zasadili u proljeće. Sada možemo uzeti te plodove i vidjeti gdje smo pogriješili, što smo dobro učinili i naučiti sukladno tome.

Jesen je i vrijeme primanja. Primanja obilja prirode koja nas nagrađuje jer smo je poštivali. Primanje obilja mudrosti i znanja koje smo uzgojili u prvom dijelu godine.

Jesen je poznata i po otpuštanju. Lišće koje više nema funkciju hranjenja otpada i hrani tlo. Tako i mi moramo otpustiti umrle osjećaje, veze i prošlost. Mudrošću iskustva možemo nahraniti nove faze života, kao i što lišće može nahraniti zemlju.

Jesen je trenutak zahvale, zahvale za žetvu, postignuće i mudrost.

Smirivanje stvaralačke aktivne energije vidljivo je i kroz prikaze u religijskim tekstovima i mitologijama. Najpoznatiji primjer su Demetra i Perzefona, Oziris i Izida…

Pa podsjetimo se. Perzefona, odnosno Kora, bila je kći Demetre, božice plodnosti i žita. Had, vladar podzemnog svijeta, zaljubio se u Perzefonu i odlučio je oženiti. Iskoristio je priliku kada se s nimfama šetala po poljima i oteo je. Kada je čula vrisak svoje kćeri, Demetra ju je panično počela tražiti. Kako je nije nalazila, zatvorila se u svoj hram u Eleuzini, te na svijet poslala neplodnost što je uzrokovalo glad i katastrofu i za ljude i za bogove. Zeus je odluči uzet stvar u svoje ruke i dogovorio se s Hadom da Perzefona trećinu godine boravi u Hadu, a ostatak na zemlji. Tako su nastala godišnja doba, odnosno jesen započinje Perzefoninim silaskom u podzemlje.

Kotač vremena na ekvinocij slavi Mabon, stari praznik novog naziva. Mabon  je Dijete Svjetlosti i sin Majke Boginje Zemlje po imenu Modron. Druidi su ga slavili kao svetkovinu Zelenog Čovjeka, odnosno gospodara šume, a nazivali su ga Mea’h Fo’mhair.

Neke od običaja iz raznih etnoloških spisa možemo prakticirati i danas, kao npr.

 1. Nabrojimo svoje blagoslove. Zahvalimo svemu što nas je godina naučila. Zbrojimo račune i skrojimo novi plan. Blagoslove i zahvale možemo pisati u dnevnik zahvalnosti ili na papiriće koje presavijemo i ubacimo u staklenu ili neku drugu posudu. Možemo ubrati granu i staviti u vazu. S djecom možemo izrezati papiriće u obliku listova, na njima napisati zahvale i onda ih objesiti na granu.
 2. Šetnja u prirodi. Kao što je Tesla rekao, učite od prirode. Sve nam je već dano, samo treba znati čitati. Putem skupite prve jesenke plodove. To može biti, ovisno gdje se šetat: divlje kestenje, suho lišće, orasi, lješnjaci, šišarke, klip kukuruza, bundeva…Ako idete s djecom, organizirajte im „Šumsku potragu“ tako da na list papira nacrtate raznorazna predmete koje mogu otkriti u šetnji, te im nacrtajte kvadratiće pored predmeta tako da ih mogu prekrižiti kada ih nađu.
 3. Ako imate prilike, odite u branje jabuka. Jabuke su jedan od simbola jeseni, mogu dugo mogu stajati, zdrave su, mogu se koristiti na bezbroj načina i, uz dunje, prekrasno mirišu na ormaru. Za mene je i berba grožđa jedan divan događaj. Sudjelujte u nekoj zajedničkoj aktivnosti skupljanja i ubiranja plodova, gdje ćete se družiti s ljudima i zahvaliti prirodi.
 4. Spremite kuću. Jedno pročišćavanje pred zimu. I prašine, energije i nagomilanih stvari. Zapalite tamjan ili kadulju i izdimite prostor kako bi dopustili novoj energiji da zavlada.
 5. Spremite zimnicu: ajvar, kisela paprika pinđur, pekmez od jabuka ili varenik.
 6. Započnite nešto novo. Nešto dobro. Nešto što odgađate. Nešto za dobrobit vas i vaše obitelji. Jesen će vam pomoći u tome. Jer jesen je mudra. Nema prosipanja energije. Skoncentrirani smo na sebe i svoje ciljeve. Popričajte iskreno sa sobom i suočite se sa onim što odgađate, ono što želite promijeniti kod sebe ili ono što želite postići. Ja sam si napravila listu „Bolja ja“. To je nešto poput To Do liste, samo što ovdje zapisujem  ciljeve koje želim ostvariti, a bome najviše ih ostvarim u jesen i zimu.
 7. Kada ste već uredili kuću, uredite i tijelo. Napravite pilling kože, stavite masku za kosu ili se uvalite u kadu i dopustite da voda odnese sav stres.
 8. Ukrasite stan u jesenskim tonovima. To može biti samo pladanj s plodovima jeseni, nanizane sušene jabuke, vijenac od jesenskog lišća ili upaljeni difuzor s jesenskim mirsima.
 9. Napravite lutke od komušine, odnosno lista kukuruza. Djeca će biti oduševljena. Također možete iskoristiti kestenje iz  šetnje i izraditi figurice ili od suhog lišća izraditi slike, te ih objesiti na zid. Od lišća možete i izraditi krunu za djecu i proglasiti ih jesenskim kraljevićima.

Ideja je bezbroj, pa ću se sada zaustaviti i pustiti da kreativni val prijeđe i na vas. Da vam pomognem u tome, još ću vam nabrojati nekoliko jesenskih motiva, kristale koji predstavljaju jesen

Životinje: sova, divlja guska, vuk

Kristali: jantar, citrin, lapis lazuri, safari, žuti agat

Biljke i drveće: kamilica, neven, hrast, orah, kadulja, ruta, stolisnik, cedar

Eterična ulja: cimet, cedar, smirna, tamjan, kadulja, bor, klinčić

Leave a Reply