• Home
  • /
  • Igre
  • /
  • Adventski vijenac siguran i za bebe

Adventski vijenac siguran i za bebe


Obožavam Božić. 

Obožavam sve vrste običaja, tradicija, etnoloških divota i ljepota. 

Sve bi slavila.

Jer svi ti običaji imaju takav okus smirenosti i vječnosti. Imaju i tu notu magije. I tu povisilicu vjere i dobrote. Ili vjere u dobrotu. I taman prstohvat nostalgije da ugrije srce, poput prstiju na šalici vrućeg čaja.

adventski vijenac za djecu

Po meni su najljepši običaji – oni personalizirani. One male rutine obitelji koje prerastu u tradiciju. Torta od jagoda za rođendan. I kuglica za bor koja svaka priča svoju priču, pa kićenje bora nema samo estetsku dimenziju, već i naratološku. Pričaju se sitne prošlosti koje prerastaju u jednu obiteljsku mitologiji.

I tako, običaj po običaj.

Od kada sam postala mama, često me vrijeme pregazi. Al pregazim i ja njega. Napravim od toga običaj. Tako je običaj kasniti s adventskim vijencem.

Kada sam rodila drugo dijete, prvijenac T je imao 19 mj. Bio je početak studenog mjeseca i igranje sa svijećama mi nije dolazilo u obzir jer je T bio u fazi hvatanja svega i pentranja po svemu. Nismo imali više dovoljno visoke police.

Tako sam odlučila napraviti papirni vijenac. Al ne bilo kakav.

Taj vijenac je od papira – ali i malih rukica. Od origamija -ali i mašte jer se pale svjećice.

Pa krenimo:

Treba vam papirnati tanjur. Mi smo imali još zaostalih od kućnog vjenčanja.

U njemu nacrtajte krug i izrežite ga škarama ili skalpelom. Tako da dobijete oblik vijenca.

isprobavanje postolja

Treba vam i nekoliko nijansi kolaž zelenog papira. I male ručice i/ili nožice. Ocrtajte ih na bijelom papiru kojeg upotrijebite kao predložak za izrezivanje hrpe „listova“ u raznim nijansama. 

Listove slažite jedan preko drugog. Ja sam ih „ljepila“ klamericom, jer sam stalno nosala L u nosiljci pa se nisam htjela zezat s ljepilom. A mislim da je čak i efekt bolji.

slaganje zelenjave

Svijeće sam radila od dvije duge trake u željenim bojama koje onda „pletemo“ . U videu (na kraju posta) objašnjavam kako.

Ovako izgleda nakon pletenja.

ispletena svjeća

Origami likove odaberite sami. Ja sam izabrala cvijet, djeda Božićnjaka i jelene.

origami

Za kraj, izrežete žuti/narancasti „plamen“. Narančasti neka bude veći, žuti manji i zalijepite jedan na drugi. Svaku nedjelju na svjećicu „zapalite“ ljepilom (ili klamericom), jedan plamenčić.

VIDEO UPUTE

  • Origami svijeća ili cvijet

  • Djed Božićnjak

  • Sob

Leave a Reply