Ukrasi od tijesta

Za mene nema takve zen terapije kao izrada božićnih kuglica od tijesta. Počela sam ih prvi puta izrađivati 2013. i uživala. To je cijela ceremonija koja traje danima, a svaka opušta sve više i više. Miješenje tijesta,  izrada oblika, lagano sušenje – čak danima, pa bojanje vodenim bojicama, pa opet sušenje, pa stavljanje končića…. Na kraju prekrasan bor ukrašen šarenim jedinstvenim ukrasima. I znam, znam da to nije bor za Instagram ili časopis o interijeru, to je bor za mene i za nas.

Postoji nešto u tim procesima koji nas ne samo smiruju, već nas podučavaju da sve ima svoje vrijeme.

Moji ukrasi su bili jako dobro osušeni i dobro spakirani tako da su se održali GODINAMA. Tu i tamo koji je čovječuljak ostao bez noge, ali sve u svemu ekipa se odlično održala do 2017. Na žalost, tek sam 2019. se odlučila na novu turu, i to s djecom.

Ajme, koji je to tek gušt bio. Gledajući njih kako uče u isto vrijeme biti strpljivi i uzbuđeni, kako poštuju tijek izrade s tim znatiželjnim očima i još znatiželjnijim prstićima.

Ovaj put smo bojali svi, u najnemogućije oblike i boje. Neka drvce pokaže koliko smo jedinstveni u svojo različitosti, koliko smo bezgranični i šareni. Tada sam prvi put i stavila eterično ulje u masu za kuglice, i mirisalo je dok sam pekla, ali nakon pečenja je miris ispario. Ove godine ću probati malo drugačiji pristup, pa vam javim kako je ispalo 😊

RECEPT ZA SLANO TIJESTO

2 šalice brašna

1 šalica soli

1 šalica mlake vode

Eterična ulja*

Modlice za kolače,

vodene li tempere,

slamka

konac

Sve zamijesiti i razvaljati. Vaditi tijesto modlicama ili koristiti neku drugu tehniku, kao otisak dlana ili stopala. Ne zaboraviti sa slamkom ili čačkalicom napraviti rupu za konac o koji ćemo ukrase objesiti na bor.

Poslagat u tepsiju na papir za pečenje i u prethodno zagrijanu pećnicu na 100 C sušiti oko 3 sata, ovisno o debljini tijesta. Mogu se  sušiti i na nižoj temperaturu duže vremena ili danima na radijatoru.

Nakon toga ostavit ih da se lagano hlade. Kada su dobro, dobro ohlađeni (ja čekam 24 sata) bojati ih vodenim ili temperama.  Opet ostaviti da se dobro posuše. Stavljati končiće u rupice i vješati na bor

*Eterična ulja možete probati staviti u smjesu prije pečenja, ali ja ću ove godine probati premazati nakon pečenja.

Ukrase sam nakon Božića držala u ogromnoj staklenci od kiselih paprika (pazite samo da više nema mirisa kiseline jer tijesto kupi sve) dobro zatvorenoj i čuvala na suhom i tamnom mjestu. Ako su dobro posušena izdržat će i više od jednog Božića.

Leave a Reply