Brzi kruh

Mama je često pravila kruh kod kuće. Nije baš imala vremena, ali kad su se zaredala ratna i poslijeratna razdoblja, nije baš imala izbora. Većinom su to bile neke pogače, kiflice, kruhovi. Miris germe i pečenog brašna me uvijek vrati u osjećaj djetinjstva i, sasvim suludo, sigurnosti. Suludo, jer ti dani su bili sve osim sigurni.

Ali dom je bio i iznad rada. A taj kruh i ljubav s kojim je spreman bio je dom.

Imam milijun vrsta kruhova u bilježnici i izrađenih pod rukama, ali ovaj je najjednostavniji, najbrži, najlakši i meni – najfiniji, a bome i mojim mušketirima.

recept

 (u receptu koristim šalice, ja koristim onu od bijele kave, ali bitni su omjeri)

 1 vrećica digo kvasca
 1 žlica meda ili šećera
 1,5 šalica tople vode
 3,5-4,5 šalice brašna
 1 žličica soli. 

TO.

JE.

TO.

Kvasac, med ili šećer i toplu vodu (ja u početku stavim samo pola mjere vode) stavite u posudu i pustite 10-ak minuta da kvasac “proradi“. Nakon toga dodate ostatak vode, sol i brašno.

Prvo dodam 3 -3,5 šalice, a onda po potrebi još. Volim tijesto ostavit „ljepljivije“ jer mi tako ispadne finije. Malo ga zamijesim (u tom procesu dodajem još malo brašna, po potrebi), izradim i prekrijem krpom da se „odmara“ dobrih 30 min. Što se dulje odmara, meni je bolji, ali znala sam ga i nakon 20 min ubacivat u rernu.

Kada se diglo, malo ga promijesim, ali jako malo i prebacim u tepsiju, formiram oblik koji želim, zarežem nožem tri puta po vrhu tijesta i stavim peći oko 20min na prethodno ugrijanu pećnicu na 180stupnjeva. Vrijeme pečenja može i trajati dulje ili kraće, jer ovisi koliko je kruh „debeli“. Probajte nožem na najdebljem dijelu, ako je suh, kruh je gotov!

Leave a Reply