Pazi,prstići!

Prtsići, mali slanci, kako ih već tko zove. Mnogi od nas najviše vole skidati sol s njih, pa smo najsretniji kad pekari malo pretjeraju. Fini su sami, fini su s namazom, djeca ih vole, ali i odrasli.

Pa zašto ne probati napraviti zabavniju, jeftiniju ,a vjerojatno i bar malo zdraviju verziju kod kuće.

Ne treba puno namirnica, ali ni vremena. Ono što vam treba je dobar set mišića. Zašto, vidjet ćete poslije.

Još nisam usavršila metodu pravljenja jednakih prstića, ali dio razloga je i što dajem djeci da se igraju i prave sa mnom, pa svaki prstić -svoje kolo vodi 😊
Tako da vam ne mogu dat točnu količinu slanaca koje dobijete, ali da će brzo nestat – hoće.

A evo što vam treba:

1 vrećica suhog kvasca

1 žlica šećera

250 ml toplog mlijeka

500 g brašna

1 kiselo vrhnje

malo soli*

50 ml ulja

Uzmite malo mlakog mlijeka od ovih 250 ml i u njega dodajte šećera i kvasac. Ostavite da se diže 10-ak minuta. U posudu stavite brašno, ulje, vrhnje, sol, mješavinu s kvascem i umijesite s ostatkom mlijeka. Ja miješam s kuhačom i kad se sjedini, kreće ono za što vam trebaju jaki mišići – klofanje tijesta. Klofajte tijesto oko 8-10 minuta dok ne postane glatko, zatim stavite na toplo mjesto, pokrijte i pustite da se diže dok se smjesa ne podupla.

Nakon toga izvadite tijesto na radnu površinu i malo promijesite. Odvajate jednake kuglice i pravite prstiće, te slažite u pleh. Prstiće premažite smjesom ulja i vode.

Kada ste gotovi, stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite oko 15 min (ovisno o debljini prstića). Pred kraj prstiće prošarajte smjesom* od:

3 žlice brašna

3 žlice soli

I vode da se dobije smjesa malo gušća od one za palačinke.  

Vratite i pecite još par minuta.

Izvadite van i prekrijte suhom krpom da se tijesto malo odmori.

Toeto.

* ja nisam koristila sol u tijestu zbog najmlađeg djeteta, odnosno na pola sam prošrala sa slanom smjesom (trebala mi je samo 1 žličica soli i 1 žličica brašna)

Leave a Reply