Ljetne paprike

Iliti paprike s krumpirom – omiljeno jelo moje mame.

Gledala sam, ovlaš, sto puta kako pravi. Ali, mada sam rano počela zapisivat njene recepte, neki su bili tako česti, tako uvijek tu, baš kao i ona, da sam mislila da će zauvijek trajati.

Al ne bude to tako. Pa sam se 2014., 2 godine nakon njenog odlaska, u tek početnim mučninama s prvim djetetom, našla ispred zdjela pokušavajući rekreirati njen recept. Nisam pojma imala odakle da krenem, nisam imala koga nazvati, pa sam pustila osjećaj da me vodi.

Ispale su fenomenalno.

Na žalost, nakon toga, rijetko sam ih se opet sjetila, do negdje prije, kada su napokon stigle mlade paprike i mladi krumpir, i jednostavno su mi ruke same krenule praviti. Djeca su prvi put probala i oduševila se. Sva trojica, od 1.5, 4,5 i 6 godina, su polizali tanjure.

Recept, kao i svaki koji pravim, je po osjećaju. Žao mi je, nemam brojeva, pogotovo u ovakvim jelima gdje sve ovisi o veličini zdjele, paprika i apetita.  Ja ću napisati odokativno kako sam ja, ali to stvarni ništa ne znači 😀

Treba vam:

  • 4 veće paprike babure
  • 5 većih bijelih krumpira
  • 2 režnja bijelog luka
  • 1 crveni luk
  • sol,
  • papar,
  • kiselo vrhnje velike masnoće ili mileram
  • ulje

Ogulite krumpir, luk, češnjak, izdubiti papriku, sve dobro operite.

Zatim nasjeckajte češnjak i crveni luk. Krumpir naribajte na srednji ribež. U tavicu staviti ulja, te dodajte češnjak i luki i malo prepržite. Naribani krumpir malo ižmikajte rukama da ocijedite od tekućine i dodajte u tavicu na luk (možete dodat još ulja ako je malo), posolite, popaprite i miješajte par minuta dok se ne prožme. Skinute s vatre, i ostaviti da se smjesa malo ohladi (ja dok se hladi čistim i perem paprike). Zatim dodajte 2 velike žlice vrhnja u smjesu. Promiješajte dobro. Punite paprike i slažite u vatrostalnu, prethodno malo pouljenu, posudu. Ostatak krumpira što ne stane u papriku rasporedite oko paprika.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180-200 C i pecite oko 40 minuta ili dok nije gotovo.  Ako počne previše „hvatati“ smanjiti temperaturu.

Vruće premazat s vrhnjem.

Leave a Reply