Brzi voćni kolač

Još jedan stari recept sa starog bloga, koji ne zastarijeva. Radila sam ga točno na današnji dan (blog, kolač dan prije) i sjećam se kao danas kako su me mučile mučnine prve trudnoće, kako ma se trudila pojesti BILO što, pa sam kuhala neka prastara jela iz mamine zažutjele bilježnice. Tako sam došla i do starinskog kolača s voćem.

c/p

MENE VOLI IVA….

Jabuka, kruška, šljiva…i malo
marelice i breskve i već što god je aktualno u voćnom svijetu dok pravite ovaj
kolač. 

Ime kolača u maminoj bilježnici je poprilično neatraktivno: Brzi voćni kolač. Brzo se pravi, brzo se pojede, brzo se opere suđe. Dakle, idealno za ljetne vrućine.  Inače, kod nas se kolač pekao u četvrtastoj tepsiji, ali ja sam prešla na torta-pita izgled. Svečanije izgledaju ti krugovi.

Naročito je fin kad se ohladi, u frižideru, pa služi kao i osvježenje. Može se dakako na njega stavljati i neki filovi, šlagovi, ali je i ovako zaista osvježavajući.

Recept

(u receptu koristim šalice, ja koristim onu od bijele kave, ali bitni su omjeri)

‎1 jaje‎
‎1 šalica od bijele kave šećera
‎1/2 šalice od b.k ulja
‎1/2 šalice od b.k mlijeka
‎1/2 šalice od b.k brašna
‎1/2 praška za pecivo‎

Sve izmiksati skupa, istresti u tepsiju, i poslagati očišćeno, oprano, prepolovljeno ili izrezano voće. Što više – to saftnije. Ja bi ponekad pretjerala, pa bi bilo voće s malo tijesta, a ne kolač. I takvog ga je poprilično teško rezati. Tako da preporučam ipak neku umjerenost.

Peći. E sad to je zez. Ne znam šta bih rekla dokle peći. Jer isprobavanje s čačkalicom ne daje puno nade. Naime, kolač je toliko pun voćnih sokova, da čačkalica nikada nije suha. Tako da mu treba neko vrijeme da toplina prodre do svih dijelova.

Zato je i bolje da je kolač tanji, tj. tepsija veća. Ako vam se počne hvatati korica na vrhu prije nego je kolač pečen, prekrijte kolač folijom i vratite u pećnicu. Ali recimo da se peče u pećnici prethodno ugrijanoj na 200C oko 20ak min.  Kada vidite da je odozdol pečeno vadite van. Neka se malo ohladi. Onda posuti šećerom u prahu  po želji jesti mlako i staviti u hladnjak.

Leave a Reply